15 maart 2023

Tweede Zeehavendagen Amsterdam van 22 – 25 juni

‘Zeehavendagen hoort gewoon bij Amsterdam’ en ‘uniek dat je overal mag komen waar je anders langsfietst’. Met een 8 als waarderingscijfer van de bezoekers in 2022* en meer deelnemende havenbedrijven in 2023 dan vorig jaar, groen licht voor de tweede editie van Zeehavendagen Amsterdam. Het evenement wordt dit jaar gehouden van 22 t/m 25 juni en telt van Amsterdam en Zaandam tot aan IJmuiden en Beverwijk meer dan 55 ‘attracties’.
Tijdens Zeehavendagen Amsterdam kom je op plekken waar je normaal gesproken niet komt of mag komen

Primeurs in 2023: de komst van de Zr.Ms.De Ruyter van de Koninklijke Marine, een openlucht banenmarkt voor scholieren, studenten en werkzoekenden in het hart van Amsterdam-Westpoort en rondleidingen op en tours met vaartuigen van onder meer de Douane, Port of Amsterdam en nautische dienstverleners. Het evenement valt net als in 2022 in het weekend samen met het Havenfestival IJmuiden. Daar vandaan organiseert Zeehavendagen Amsterdam rondleidingen naar onder meer Zeesluis IJmuiden, Tata Steel en het Informatiecentrum Net op Zee van Tennet. In de loop van het voorjaar maakt de organisatie meer bekend over de inhoud van het programma.

Meer bezoekers
De eerste editie van Zeehavendagen Amsterdam trok meer dan 6.000 bezoekers naar de havens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk. Zij namen een kijkje achter de schermen bij 50 haven- en havengerelateerde bedrijven. Dit is inclusief het aanbod (gratis) vaartochten en andere activiteiten in de haven, workshops en activiteiten die de historie van de haven vertellen. Door de toename van het aantal vaartochten, de komst van de Zr. Ms. De Ruyter die op 24 en 25 juni open is voor publiek, de groei van het aantal rondleidingen en de open lucht banenmarkt, verwacht de organisatie dit jaar meer dan 10.000 bezoekers.

Meer mogelijkheden in 2023 om de haven vanaf het water te zien

Onderwijs en arbeidsmarkt
Omdat Zeehavendagen Amsterdam zich bij uitstek leent om de onderwijs- en arbeidsmarkt te verbinden aan de vele vacatures in de haven, ligt in 2023 de focus op het aantrekken van werkzoekenden en leerlingen uit het basis-, voortgezet- en middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Voor deze doelgroep en het algemene publiek creëert Zeehavendagen Amsterdam een centraal (overdekt) ontmoetingspunt met het havenbedrijfsleven, getiteld De Terminal. Deze ‘openlucht banenmarkt’ komt naast het kadeprogramma aan de kop van de Westhaven, waar gedurende vier dagen vaartochten worden aangeboden en voorlichting wordt gegeven.

Volop activiteiten voor kinderen tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Deelnemers
Inmiddels hebben de meeste deelnemers aan Zeehavendagen 2022 toegezegd deel te nemen aan de tweede editie van het evenement. Onder hen onder meer Damen Shiprepair en Damen Oranjewerf, Containerterminal TMA Logistics, C.J. Hendriks, cacaoveem C.Steinweg-Handelsveem, VCK Logistics, Eurotank Amsterdam, Chocolatemakers, de Douane, Tata Steel, Rederij Spliethoff, Het Scheepvaartmuseum, HES Bulk Terminal, De Koperen Ploeg, het Nautisch Coördinatie Centrum van Port of Amsterdam, de Koninklijke Marine, Stichting Promotie Maritieme Tradities, het Zeemanshuis, Amsterdam Logistic Hub, Forkliftcenter, Svitzer, EVOS, de Zaanse cacaovemen Vollers en CTVrede, Tata Steel, Loodswezen, Plastic Recycling Amsterdam, Peinemann en het Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente Amsterdam participeert aan de hand van het werkgelegenheidsprogramma Westpoort Werkt en is betrokken via het Werkgeversservicepunt in de haven.

*) Bron: Bezoekersenquête Zeehavendagen Amsterdam 2022.

Zeehavendagen Amsterdam
Zeehavendagen Amsterdam is een initiatief van Amports. Deze netwerk- en marketingorganisatie voor de havens van het Noordzeekanaalgebied heeft als doel haven- en havengerelateerde bedrijven structureel zichtbaar te maken bij het algemene publiek en op de onderwijs- en arbeidsmarkt in de Metropoolregio Amsterdam. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met eventpartner Port of Amsterdam, ondernemersvereniging ORAM, Het Scheepvaartmuseum en de gemeente Amsterdam.

Het programma van Zeehavendagen Amsterdam geeft een actueel beeld van het heden, verleden van de havens van Amsterdam, Zaanstad, IJmuiden en Beverwijk en in welke mate deze een bijdrage leveren aan de economische groei van het Noordzeekanaalgebied.

Rechtenvrije foto: Benjamin Kotek

Deel dit artikel