20 oktober 2022

VCK expeditie en logistiek naar Waterland Equity 

VCK in Amsterdam heeft zijn divisies Logistics Supply Chain Solutions en Air & Ocean voor een onbekend bedrag verkocht aan Waterland Equity Investments uit Bussum. De overslagactiviteiten van VCK in de Amsterdamse haven en de divisie VCK Travel blijven buiten de overname.

 

De twee divisies worden gebundeld met de Limburgse logistieke dienstverlener Janssen uit Venlo, dat eerder dit jaar al werd overgenomen door Waterland Equity. Daarmee zijn de bouwstenen gelegd van een nieuwe logistieke groep, aldus Waterland Equity in een persbericht. Overigens is de koop en de bundeling van de logistieke activiteiten nog afhankelijk van de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in Nederland en Duitsland. 

Rotterdam en Schiphol 

De nieuwe combinatie levert een logistiek bedrijf op van 800 medewerkers met een omzet van meer dan 350 miljoen euro, heet het verder. Het gaat daarbij om een netwerk met vestigingen en dc’s in Amsterdam, Schiphol, Venlo, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Hamburg, Duisburg, Düsseldorf, Bielefeld, Zürich en het Vietnamese Ho Chi Minh-Stad. Dit netwerk aan filialen betreft logistieke dienstverlening aan onder meer klanten in de e-commerce, lucht- en zeevrachtexpeditie, warehousing en distributie. 

Op de website van Waterland Equity Investments valt te lezen dat de merknamen VCK Logistics Supply Chain Solutions en VCK Logistics Air & Ocean niet verdwijnen, maar worden gecontinueerd onder de Janssen Group of Companies. Daaronder vallen ook Janssen Distribution Services, Janssen Air en Ocean, Service Logistics, Opack, Europaket en Shipcloud. Het is de bedoeling van Waterland om de logistieke activiteiten van de groep via de ‘buy & build-strategie’ verder uit te bouwen. 

9 miljard euro 

Waterland Equity, in 1999 opgezet door Rob Thielen, kocht begin van dit jaar ook de Duitse wegvervoerder en logistieke dienstverlener Duvenbeck Group (Bocholt). De transporteur is met een omzet van ruim 700 miljoen euro, 1500 trucks en 6000 medewerkers een grote vangst voor de Nederlandse participatiemaatschappij, dat een totale beleggingsportefeuille van 9 miljard euro beheert. Daarmee is het qua kapitaal de tweede private-equity-investeerder van Nederland. 

Waterland heeft in de logistiek verder ook belangen in de Global Transport Solutions Group (reserveonderdelen voor schepen) en Dematra (opslag en distributie). 

Deel dit artikel