19 juli 2023

Vestiging Bunge Loders Croklaan (BLC) op HoogTij van start

Bunge Loders Croklaan (BLC) kan nu echt van start gaan met hun vestiging op HoogTij. De optieovereenkomst met BLC is afgerond, wat heeft geresulteerd in een erfpachtuitgifte op HoogTij. Deze vestiging is een samenvoeging van BLC’s terminal in Rotterdam en een verwerkingsfabriek in Wormerveer.

De nieuwe fabriek, die duurzaam is, vervangt de verkochte productielocatie van Bunge in Rotterdam. Zowel de gemeente Zaanstad als Havenbedrijf Amsterdam NV, de eigenaren van HoogTij, zijn verheugd dat BLC zijn positie in de regio wil versterken.

BLC’s inzet voor duurzaamheid en innovatie

BLC, de plantaardige oliën divisie van multinational Bunge, zal zijn uitstoot tegen 2030 met 90 procent verminderen op de nieuwe locatie, vergeleken met de huidige gecombineerde uitstoot in Wormerveer en Rotterdam. Zaanstad en de Amsterdamse haven streven ernaar om in 2050 klimaatneutraal te zijn en zijn verheugd dat Bunge deze ambities deelt en investeert in duurzaamheid en innovatie.

Positieve ontwikkeling voor Zaanstad

De gemeente Zaanstad is trots dat BLC ervoor kiest om in Zaanstad te blijven, aangezien het bedrijf deel uitmaakt van het Zaanse DNA. Crok & Laan, zoals het bedrijf oorspronkelijk in 1891 begon, is door de jaren heen uitgegroeid tot een wereldspeler. De geplande investering in een innovatieve fabriek zal de positie van Zaanstad binnen de voedingsmiddelenindustrie versterken.

Met de vestiging van de nieuwe fabriek op HoogTij ontstaat er ruimte voor gebiedsontwikkeling op de huidige locatie van BLC in Wormerveer. Dit biedt de mogelijkheid voor een nieuwe woon-werk-wijk. Gezien het belang van BLC voor de regio en de behoefte aan woningbouw, is dit plan een positieve ontwikkeling voor Zaanstad.

BLC maakt deel uit van Techlands, een samenwerkingsverband tussen Zaanstad, andere overheidsinstanties en Zaanse bedrijven. Het doel van Techlands is om gezamenlijk te investeren in technische opleidingen om meer mensen aan werk in de techniek te helpen. De komst van BLC’s innovatie-afdeling naar Zaanstad zal een impuls geven aan Techlands en de werkgelegenheid van de toekomst.

Versterking van de differentiatiestrategie in de haven

HoogTij is een gezamenlijk initiatief van Havenbedrijf Amsterdam NV en de gemeente Zaanstad, en is bedoeld voor industriële activiteiten. Met de komst van BLC wordt het historisch sterke food-cluster in het Noordzeekanaalgebied, dat al 150 jaar oud is, verder uitgebreid. De haven wil zich differentiëren en haar positie in de agrarische producten en lading versterken. De vestiging van BLC sluit hier perfect op aan. Met dit bedrijf wordt het internationale belangrijke foodcluster in Zaanstad versterkt en groeit de overslag in agrarische producten op een duurzame manier. BLC zet zich in voor een ontbossingsvrije en duurzame handelsketen, wat aansluit bij de duurzaamheidsambities van het havenbedrijf.

Deel dit artikel