25 september 2020

Stad Amsterdam lost Oost-Indiëvaarder af aan de steiger

De Oost-Indiëvaarder Amsterdam naast het Scheepvaartmuseum is deze maand door de Koperen Ploeg naar Damen Shiprepair gesleept voor groot onderhoud. Het schip lekte en moest met regelmaat worden leeg gehoosd. De Clipper Stad Amsterdam is de nieuwe publiekstrekker van het museum tot het voorjaar van 2021. Deze blikvanger moest een wereldreis afzeggen vanwege de Covid-19 uitbraak
De Clipper Stad Amsterdam ligt tot het voorjaar van 2021 naast Het Scheepvaartmuseum

Een groot gedeelte van de kosten voor de restauratie van de Amsterdam draagt Het Scheepvaartmuseum zelf. Dit is echter niet genoeg om alle noodzakelijke werkzaamheden te kunnen verrichten. Daarom heeft het museum een crowdfundingsactie opgezet om de laatste 50.000 euro rond te krijgen. Van dit bedrag is inmiddels 60% binnen. Het geld wordt gebruikt om het schip waterdicht te laten maken. Daarnaast worden werkzaamheden verricht om de binnenkant van het schip te conserveren. De crowdfundingspagina is hier te bekijken.

Oost-Indiëvaarder replica Amsterdam ligt op dit moment in het dok bij Damen Shiprepair

17de eeuw
Vanwege de sterke verbintenis met de geschiedenis van de VOC en de zeventiende eeuw, is het schip een belangrijk onderdeel van de publieksprogrammering van Het Scheepvaartmuseum. Bovendien is de Amsterdam een belangrijk educatieobject waarmee verhalen uit de geschiedenis onder de aandacht worden gebracht, zoals de verstrekkende gevolgen van slavernij, slavenhandel, overzeese oorlogsvoering en kolonialisme. Na de dokbeurt presenteert Het Scheepvaartmuseum verschillende nieuwe perspectieven op de geschiedenis van het schip.

Dokbeurt
Ondanks dat het VOC-schip Amsterdam niet vaart, is er wekelijks onderhoud nodig. Daarnaast staat één keer in de 10 jaar groot onderhoud gepland, dat de komende vijf maanden gaat plaatsvinden. Hierbij worden zwakke plekken in het schip gerepareerd en waterdicht gemaakt door naden te breeuwen, houtrot op te sporen en aangetast materiaal te vervangen. De masten worden vervangen en krijgt het schip een nieuwe laag lak en verf.

Afvaart
De Amsterdam ligt nog ruim een week aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum voordat hij voor vijf maanden naar het dok gaat. De laatste bezoekdag voor publiek is woensdag 2 september 2020. Vervolgens wordt hij klaargemaakt voor vertrek. In de nacht van zondag 6 op maandag 7 september vaart het schip naar Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord, waar de werkzaamheden beginnen.

Clipper Stad Amsterdam in dok voor refit

Clipper Stad Amsterdam 
Clipper Stad Amsterdam, die net een grote refit achter de rug heeft, lost van 12 september 2020 tot en met eind maart 2021 de VOC-replica af. In deze periode is het schip elke woensdag en zondag geopend van 11-16 uur (let op: vertoon van een geldig identiteitsbewijs is verplicht). Daarnaast is het schip ook geopend op speciale weekenden zoals 12-13 september (openingsweekend), 19-20 september (tijdens Open Monumentendag) en 3 en 4 oktober (Weekend van de Wetenschap). In samenwerking met de Clipper Stad Amsterdam ontwikkelt Het Scheepvaartmuseum ook een publieksprogramma. Het schip is gedurende deze zeven maanden tevens beschikbaar voor diverse zakelijke evenementen. Meer informatie over de bezoekdata en -tijden, het schip en de programmering is hier te vinden op.

Deel dit artikel