15 september 2021

ADM-terrein na 20 jaar in andere handen

Het voormalige ADM-terrein in het Westelijk Havengebied is voor 86 miljoen euro verkocht aan ondernemer Wim Beelen. Dat werd eerder bevestigd door De Telegraaf en Het Parool. Onduidelijk is wat de plannen zijn rondom het terrein. De verkoop wekt verbazing en onbegrip op bij havenbedrijven en ORAM Ondernemend Amsterdam
Na 20 jaar is het voormalige ADM verkocht aan ondernemer Wim Beelen. Foto Roel Mostert.

Twintig jaar geleden werd het terrein overgenomen door Chidda Vastgoed. Van hun plannen kwam overigens niets terecht aangezien het terrein was gekraakt. Er ontstond op de plek namelijk een vrijhaven. Pas in januari 2019 werd het terrein ontruimd en dat ging niet zonder slag of stoot.  

Amsterdam Logistic Cityhub 
De voormalig Amsterdamse Droogdok Maatschappij (ADM) leek over te worden genomen door gemeente Amsterdam, maar is inmiddels gekocht door ondernemer Wim Beelen. Bekend van zijn laatste project Amsterdam Logistics Cityhub (ACL) die hij kocht voor 300 miljoen. Beelen geeft aan nog geen concrete plannen te hebben voor de locatie, maar wilt zo snel mogelijk met het havenbedrijf en de gemeente rond de tafel om te kijken naar de mogelijkheden. Die overigens vrij beperkt zijn wegens de duidelijke bestemmingsplannen voor het terrein. 

Kettingbeding 
In Nieuwblad Transport schrijft journalist John Versleijen dat volgens kenners van de Amsterdamse haven Beelen een vergelijkbaar trucje wilt uithalen als met ALC. Er is namelijk veel vraag naar onder meer opslagruimte. Mocht dit het plan zijn, dan zal Beelen op flinke weerstand stuitten door het kettingbeding dat rust op de grond. 

ORAM 
Belangenbehartiger van de Amsterdamse haven, Kees Noorman (Directeur ORAM) geeft in een reactie op de website van Ondernemersvereniging ORAM weer dat er veel verbazing en wellicht wel onbegrip is vanuit de bedrijven uit de haven. Beiden hadden liever gezien dat de ADM in handen was gekomen van de haven en niet van een private investeerder. Lees hier de hele reactie van Kees Noorman. 

Deel dit artikel