17 oktober 2022

Vopak Agencies verkocht aan Wilhelmsen Port Services 

Vopak Agencies  komt in handen van de Noorse Wilhelmsen-groep. Daarmee komt een einde aan een tijdperk van bijna twee eeuwen, waarin het concern en zijn voorgangers zich bezig hielden met scheepsagenturen. 

De overname moet nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Vopak Agencies, maar wordt naar verwachting voor het eind van het jaar afgerond. De transactie omvat ook een belang van 50% in Diize, een dochter van Vopak Agencies, die zich bezighoudt met digitalisering van processen in de scheepvaart. 

De cargadoorstak heeft 126 mensen in dienst en beschikt in Nederland over eigen kantoren in Rotterdam (hoofdkantoor), Amsterdam en Terneuzen. In het buitenland heeft de groep kantoren in Antwerpen, Hamburg en Gothenburg. Volgens Wilhelmsen, dat de transactie wereldkundig heeft gemaakt, gaat Vopak Agencies over naar Wilhelmsen Port Services (WPS) zodra de deal is afgerond. Vopak Agencies richt zich vooral op de tankermarkt en is in Rotterdam daarin veruit de grootste speler. 

WPS levert volgens Wilhelmsen wereldwijd diensten aan de scheepvaart in 2200 havens. Dit omvat behalve het traditionele cargadoorswerk onder meer bewakingsdiensten, ondersteuning bij bunkeren, bij passages van het Suez- en het Panamakanaal, dokbeurten en het opleggen van schepen. Het overgrote deel daarvan betreft de ‘wilde vaart’ met tankers en bulkcarriers. 

Tankerspecialist 
Wilhelmsen zegt dat de overname past in de onlangs door WPS ingezette strategie ‘om een ​​toonaangevende lokale havenpartner te zijn in de markten die het bedient. De overname van Vopak Agencies en diens positie als tankerspecialist in Noordwest-Europa geeft WPS toegang tot die ongeëvenaarde lokale kennis’, aldus Wilhelmsen. 

Wilhelmsen Port Services is onderdeel van het Noorse conglomeraat Wilhelmsen, dat een belang heeft van 37,8% in de car carrier-rederij Wallenius Wilhelmsen. Ook heeft het de NorSea-groep in handen, een grote logistieke dienstverlener aan de Noorse offshore-industrie. Daarnaast is er een reeks kleinere belangen in onder meer bedrijven die zich bezighouden met duurzame energie en autonoom varen. 

Deel dit artikel