10 december 2019

Young Professionals laten tijdens het Havengildediner van zich horen

Danielle Nijhof (Tata Steel Europe) en Ömer Arslan (Bouwhub Amsterdam) presenteerden tijdens het Havengildediner twee verschillende toekomstscenario’s van de Amsterdamse Haven. Tijdens de lunchsessie Futuresession #1 werden deze scenario’s met andere jonge talenten uit de haven gecreëerd

Ieder jaar stelt Amports en Port of Amsterdam 40 plaatsen op het Havengildediner beschikbaar voor Young Professionals die werkzaam zijn in en rondom het Noordzeekanaalgebied. Leden van Amports krijgen de gelegenheid om hun jonge talenten voor deze plaatsen aan te dragen. Dit jaar werd in aanloop van het Havengildediner diverse bijeenkomsten georganiseerd om de young professionals uit de haven van Amsterdam met elkaar te verbinden en samen te laten werken aan de toekomst van de haven.

Op de dag van het Havengildediner vond de eerste inhoudelijke lunchsessie onder begeleiding van Maja Bosch (Future Consult) plaats. Ongeveer 15 young professionals gingen met elkaar rond de tafel om te spreken over de toekomst van de haven. Waar zien wij de haven in 2040? Hoe moeten wij omgaan met de energietransitie en wat zullen de economische gevolgen van deze transitie zijn? Gezamenlijk werkten zij aan twee toekomstscenario’s die ‘s avonds tijdens het Havengildediner door twee gekozen pitchers aan het publiek werden gepresenteerd.

Ömer Arslan en Danielle Nijhof kregen ieder één minuut de tijd om hun scenario te pitchen, daarna zou een korte Q&A volgen. Danielle trapte af met een scenario waarin het Amsterdamse havengebied in 2040 optreedt als één werkgever. ”Want de werknemer van de toekomst werkt niet bij een bedrijf, maar in een sector”. Daarnaast sprak Nijhof over de omarming van innovatieve initiatieven in de haven, zoals het gebruik van AI of de Hyperloop, zonder daarbij de mens uit het oog te verliezen.

Ömer Arslan presenteerde het tweede toekomstscenario waarin de energietransitie centraal stond. ”In 2040 stapt de grachtengordel als laatste Amsterdamse wijk over op 100% groene stroom uit de haven”. De groene ambitie is door publieke investeringen in het AEB werkelijkheid geworden. Ook vertelde Arslan over het initiatief haven-stad. Een in 2040 gerealiseerde nieuwe circulaire stadsdeel midden in de haven. Haven-stad is in 2040 een integraal onderdeel van de stad, want er is geen stad zonder haven en geen haven zonder stad.

In 2020 worden er door Amports verschillende bijeenkomsten georganiseerd met young professionals uit de haven. Samen werken we aan de toekomst van de haven! Meedoen aan de sessies? Of een young professional aandragen? Stuur ons dan een e-mail amports@amports.nl

Deel dit artikel