29 juni 2023

Zeehavendagen Amsterdam groeit in 2023

Zeehavendagen Amsterdam heeft de weg naar boven te pakken met een verdubbeling van het aantal bezoekers ten opzichte van 2022. Het is het enige evenement dat bezoekers de haven laat beleven op de werkvloer en op het water. Nu groei is ingezet en de waardering van het publiek én de deelnemers onverminderd hoog is, spreekt de organisatie van een geslaagde tweede editie.

Zeehavendagen maakt het mogelijk de bedrijvigheid in de haven van dichtbij te beleven

Verdubbeling
Zeehavendagen Amsterdam 2023 verwelkomde 11.000 bezoekers, wat bijna een verdubbeling betekende ten opzichte van de eerste editie vorig jaar. Die groei dankt de organisatie aan onder meer het uitgebreide werkgelegenheidsprogramma voor jongeren, meer mogelijkheden om de haven vanaf het water te bekijken en een toename van het aantal rondleidingen bij havenbedrijven en op schepen.

Jongeren uit Amsterdam trokken met honderden tegelijk naar Havenexperience De Terminal

Meest populaire ‘attractie’ was dit jaar de komst en het ‘open schip’ van de Zr.Ms.De Ruyter. Het Marine-fregat verwelkomde in anderhalve dag bijna tweeduizend bezoekers. Ook het onthaal op het IJ door een aantal schepen met aan boord, werd bekeken door enkele honderden toeschouwers. Van wie een aantal zich had verschanst op de nieuwe kade aan de IJ-zijde van Amsterdam CS. Een populaire blikvanger in de vloot was ook de uit 1951 afkomstige zeesleper Holland, die in 2024 wederom van de partij zal zijn.

Historie
Uit de bezoekerscijfers blijkt ook dat er veel belangstelling is voor de rijke historie van de Amsterdamse en Zaanse haven. Alle tours over dit onderwerp waren uitverkocht en de vaartochten die werden aangeboden vanuit Het Scheepvaartmuseum/Museumhaven zijn populaire attracties die de bezoekers graag terug willen zien.

Terugblik
NH Nieuws en AT5 produceerden in samenwerking met Zeehavendagen Amsterdam een mooie samenvatting van het vierdaagse evenement. De impressie laat zowel het enthousiasme van de deelnemers als de bezoekers zien. Een goede reden om jaarlijks terug te keren en heden, verleden en toekomst van de haven met het publiek te delen. Klik hier voor de samenvatting.

Deel dit artikel