19 juli 2019

Zr.Ms.Karel Doorman voor onderhoudsbeurt bij Damen

Het JSS mag dan wel het grootste Nederlandse marineschip zijn, het is maar de vraag of de gemiddelde forens, Amsterdammer of toerist het enorme schip ook is opgevallen. Sinds dit voorjaar ligt de Karel Doorman (205 meter). In de tweede helft van juli vaart het schip naar Den Helder voor de rest van de onderhoudsbeurt die een jaar duurt

De totale klus telt twee delen. Het eerste deel bestaat uit het onderhoud van het schip zelf en waar de onderzijde droog voor moet zijn. Dat gebeurt dus bij Damen. Zo wordt de ventiilatie onderhouden, de brandbluspompen, watermistsysteem en buitenboordafsluiters gereviseerd en tanken gereinigd. Ook wordt het schip weer helemaal geverfd.

Wapens
Tijdens het tweede deel van het onderhoud (vanaf de zomer tot begin 2020), in Den Helder, ligt de focus op de wapens, sensoren, software en computers. Dan gaat het schip weer opwerken en in september 2020 moet de Karel Doorman weer inzetbaar zijn gedurende vier jaar.

Operatiekamers aan boord
Voor de Karel Doorman drie taken zijn weggelegd. Het moet zorgen voor bevoorrading op zee, transport van goederen en het schip kan als basis op zee dienen bij het uitvoeren en ondersteunen van operaties op land. Hiervoor heeft het naast landingsplaatsen voor helikopters ook operatiekamers en een zeer geavanceerd communicatiesysteem aan boord.

Janine Hennis-Plasschaert
De Karel Doorman is in 2014 in gebruik genomen tijdens het bewind van toenmalig Minister van Defensie Janine Hennis-Plasschaert. Zij liet tijdens Prinsjesdag weten dat ze het 400 miljoen kostende schip door gedwongen bezuinigingen zou verkopen als het was afgebouwd. Toen haar dat op kritiek van de Tweede Kamer kwam te staan en er in de Defensiebegroting minder werd gesneden, kon de Karel Doorman worden behouden voor de marine.

Slag in de Javazee
Dat het Joint Support Ship de naam ´Karel Doorman´ draagt, is uit eerbetoon aan schout-bij-nacht Karel Doorman. Bij een ongelijke strijd lieten hij en meer dan 900 marinemannen het leven bij ‘de Slag in de Javazee’ op 27 februari 1941. Het JSS is het grootste schip dat ooit bij de marine in dienst is geweest en in 2014 in de vaart genomen.

Deel dit artikel