29 september 2023

Bontrup schroeft granietimport op

Graniet Import Benelux breidt het delven van hoogwaardige steenslag de komende jaren aanzienlijk uit. Uit de Bremanger Quarry in Noorwegen waarop het bedrijf de komende decennia gebruiksrechten heeft, haalt het nu circa 4,5 miljoen ton graniet per jaar. De komende jaren wordt de distributie opgeschroefd naar 10 miljoen ton per jaar.

Graniet Import Benelux maakt deel uit van het Amsterdamse familiebedrijf Bontrup dat met zeven vrachtschepen en een granieterminal in de Australiëhaven is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de haven van Amsterdam. Graniet uit de Noorse steengroeve wordt door Bontrup ook verkocht in Duitsland, België en Engeland, waar het net als in Nederland wordt verwerkt bij de productie van zoab (fluisterstil asfalt); ook zien we steenslag van Bontrup liggen onder spoorrails. Naast Bontrup vervoert en verwerkt inmiddels ook Boskalis en Van Oord graniet uit de Bremanger Quarry. De steenslag die Van Oord afneemt wordt gebruikt als bestanddeel voor de fundering van windmolens op zee.

Bram Bontrup voor de Bremanger Quarry waar tonnen graniet worden gewonnen.

Twintig jaar
De ontstaansgeschiedenis van het van oorsprong Oost-Brabantse familiebedrijf Bontrup leest als een spannend jongensboek, waar de komende jaren nog vele hoofdstukken aan zullen worden toegevoegd. In die reeks mag de ontwikkeling van de Noorse steengroeve gerust een hoogtepunt worden genoemd, als je bedenkt dat het bedrijf al twintig jaar geruisloos bezig om in samenwerking met de Noorse regering en de landeigenaar een steengroeve te ontwikkelen die door zijn transportmethoden zelf energie opwekt en aan het einde van zijn levensduur wordt gevuld met water om daarna te dienen als energiecentrale.

Unieke methode
Bij de ontwikkeling van de Bremanger Quarry is sowieso goed nagedacht over het verbruik van energie dat gepaard gaat met het delven van graniet. Uit de koker van grondlegger Franz Bontrup (81) kwam het idee om gebruik te maken van de zwaartekracht bij het naar beneden afvoeren van de grote brokken graniet die op de kruin van de rots worden gedolven. Dit ruwe materiaal wordt in een speciaal geboorde schacht gegooid, om tientallen meters dieper in twee fases door crushers tot het gewenste formaat te worden geknarst. Via transportbanden eindigt deze steenslag dan in twee formaten op het niveau dat de schepen die afmeren aan de drijvende steiger de grondstof kunnen inladen; circa 85.000 ton per schip.

Zicht op één van de machines die grote brokken graniet verpulveren tot gewenst formaat.

Groei-ambitie
Hoewel Bontrup in de Bremanger Quarry de komende decennia nog even vooruit kan met het delven van hoogwaardige graniet, kijkt het familiebedrijf onder leiding van Bram en Peter Bontrup al vooruit. Wat onder meer tot uitdrukking komt in de uitbreiding naar nog een tweede granietmijn in Noorwegen die op een steenworp afstand ligt van de locatie waar de komende jaren nog miljoenen tonnen graniet de transportband af zullen rollen.

Lees vanaf 19 oktober het complete artikel over Bontrup in Ways to Sea. Ga hier naar de laatste editie van ons online magazine.

Deel dit artikel