23 november 2021

Bunge Loders Croklaan kiest voor Hoogtij langs het Noordzeekanaal

Bunge Loders Croklaan, de plantaardige oliën divisie van Bunge, verhuist van Wormerveer naar een nog te bouwen fabriek op industriegebied Hoogtij in Zaanstad langs het Noordzeekanaal. De nieuwe fabriek vervangt de eind vorig jaar verkochte raffinaderij op de Maasvlakte in Rotterdam. Ook de huidige Bunge Loders Croklaan constallatie in Wormerveer verhuist naar deze nieuwe locatie. Het Europese hoofdkantoor blijft in Zaandam. De afdeling research gaat wel naar Hoogtij.
Hoogtij Zaandam. Op deze locatie vestigt Bunge Loders Croklaan in 2025

Met de bouw van een nieuwe fabriek op het industrieterrein Hoogtij is een bedrag van ruim 300 miljoen euro gemoeid. “Met de verhuizing zet Bunge een belangrijke volgende stap in het optimaliseren van zijn Europese activiteiten”, aldus David Vandermeersch, Vice President EMEA Bunge Loders Croklaan. “De nieuwe fabriek maakt het mogelijk een grotere operationele flexibiliteit en efficiëntie te behalen. Ook kunnen we straks een breder en innovatiever productportfolio van duurzame plantaardige oliën en vetten aan te bieden dat beter aansluit bij de toekomstige marktvraag.”

Efficiënt en duurzaam
De nieuwe fabriek wordt volgens de laatste technologische standaarden gebouwd, wat resulteert in een zeer efficiënte en duurzame fabriek met een directe energiebesparing van 40 procent en een verwachte CO2-reductie van 90 procent in 2030. Het plan is om eind 2022 met de bouw te starten; de oplevering is gepland in 2024 en de verhuizing gefaseerd in 2025. Croklaan – een samenvoeging van de bedrijven van de families Crok en Laan – heeft een Zaanse geschiedenis van bijna vierhonderd jaar. Het Britse Loders werd in 1971 samengevoegd met Croklaan.

Differentiëren
Hoogtij, een gezamenlijk initiatief van Port of Amsterdam en gemeente Zaanstad, is bestemd voor industriële activiteiten. Het historisch sterke food-cluster in het Noordzeekanaalgebied van 150 jaar wordt met de komst van Bunge Loders Croklaan verder uitgebreid. De haven wil differentiëren en haar positie in de agri-producten en -lading versterken. Deze vestiging past uitstekend bij dit streven.

Ontbossingsvrije supply chain
Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: “Met de komst van Bunge Loders Croklaan naar de haven behouden we een wereldspeler op het gebied van de productie van plantaardige vetten en oliën, waaronder palm-, zonnebloem- en kokosolie. Bunge heeft zich ook verbonden aan ontbossingsvrije supply chains en samen hebben wij afspraken gemaakt die te borgen. Port of Amsterdam zet zich in voor de verduurzaming van internationale handelsketens, onder andere door een duurzaam vestigingsbeleid. Wij zijn verheugd dat Bunge Loders Croklaan die ambitie met ons deelt.’’

Deel dit artikel