12 mei 2019

Op waterstof aangedreven ‘Hesla’ op promotietour in Amsterdam

Amsterdam had vorige week de eerste op groene waterstof aangedreven Tesla in huis. De ‘Hesla’ diende als promotie voor de eerste TET Amsterdam; terugkerende bijeenkomsten van ORAM Ondernemend Amsterdam en Port of Amsterdam met bedrijven die aan de slag willen met energietransitie anders dan er alleen over te praten.

Het bedrijf achter de ‘Hesla’ is de Groningse onderneming Holthausen, dat in Amsterdam een waterstoftankstation bouwen. Holthausen ontving vier miljoen Euro subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en steekt het bedrag in de bouw van twee waterstoftankstations. Het tweede waterstoftankstation – zogeheten Holthausen Energy Points’ – verrijst in Groningen en levert net als die in Amsterdam uitsluitend groene waterstof geproduceerd uit zonne- en/of windenergie.

TET Amsterdam
Holthausen presenteerde zijn businessmodel tijdens de eerste TET Amsterdam (Talk Energietransitie Amsterdam) in Hotel Jakarta. Deze door ORAM in samenwerking met Port of Amsterdam georganiseerde bijeenkomst brengt bedrijven en ondernemers bij elkaar die daadwerkelijk aan de slag willen met energietransitie anders dan alleen erover te praten.

Vuilniswagens
Naast de bouw van de tankstations in Amsterdam en Groningen, mag Holthausen Groep in totaal acht vuilniswagens ombouwen tot waterstofvoertuigen. Ook worden er vier Volkswagen Transporters omgebouwd, zodat ze volledig op waterstof kunnen rijden. Holthausen is specialist op dit gebied en toonde dit eerder al door een Tesla Model S om te bouwen tot waterstofauto en om te dopen tot Hesla.

Groene, blauwe en grijze waterstof
Om water te splitsen via elektrolyse in waterstof en zuurstof is elektriciteit nodig. Wanneer deze elektriciteit afkomstig is uit duurzame energie, bijvoorbeeld zonne- en of windenergie, dan is er sprake van groene waterstof. Bij gebruik van aardgas, spreekt men over grijze waterstof. Blauwe, klimaatneutrale waterstof, zit tussen deze twee in. Bij blauwe waterstof wordt namelijk de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van het aardgas afgevangen en opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden.

Deel dit artikel