
En niet zonder resultaat: de vierde editie trok van Amsterdam via Zaandam tot in IJmuiden in totaal bijna 25.000 bezoekers. Met een piek van bezoekers op het Java-eiland. Daar excelleerde twee dagen het gratis Havenfestival met demonstraties op- en aan het water, havenbedrijven, de waterstof inspirience, haventours, entertainment, horeca en kinderactiviteiten.
Open huis
De Amsterdamse haven houdt drie dagen lang open huis, maar komt met het Havenfestival ook naar de stad toe. “Om onze verbondenheid met de stad te onderstrepen,” aldus manager Amports en Zeehavendagen Roel Mostert uit. “We horen bij elkaar.”
Verbondenheid
Geen betere plek om die verbondenheid te demonstreren dan deze eilanden, tegenwoordig bewoond, maar anderhalve eeuw geleden aangelegd als uitbreiding van de toenmalige haven. Dat nautische verleden is nog overal terug te vinden in het gebied. In de voormalige pakhuizen, in de namen van de straten, in de kades waar nu wordt gewandeld met of zonder hond en vooral in het vele water.
Vrijzinnig
Het stadsdeel Oost koestert die historie, vertelt dagelijks bestuurder Jan-Bert Vroege tijdens zijn praatje tijdens het ontbijt. “De haven is altijd bepalend geweest voor de economie van Amsterdam, maar ook voor het karakter van de Amsterdammers. Een haven staat letterlijk voor verbinding met de wereld. Dat geldt ook voor de Amsterdammers: die zijn avontuurlijk, nieuwsgierig en vrijzinnig.”
Kraanschip steelt show
Het festival maakt van de Kop van Java weer even havengebied. Het bijna zestig meter hoge kraanschip Zeearend steelt de show en op de wal zijn bedrijven en organisaties uit de haven met kraampjes aanwezig om hun werk onder de aandacht te brengen. Ook daar heeft het stadsdeel baat bij, benadrukt bestuurder Vroege. “Voor jongeren uit Oost is de haven echt een ontzettend interessante werkgever.”
Stad met een haven
Daarvoor is het belangrijk dat die jongeren de haven ook weten te vinden, zegt Ramon Ernst, tot medio dit jaar voorzitter van Amports maar nog steeds havenman. “In de loop van de tijd is de haven steeds verder van de stad komen te liggen. Amsterdam is een stad met een haven. In Rotterdam is dat andersom. Daarom blijft het belangrijk om het verhaal van de haven te blijven vertellen, zoals we dit weekeinde doen.”
Nationaal Slavernijmuseum
In dat verhaal is ook ruimte gemaakt voor het koloniaal verleden. Ook aanwezig op het festival zijn de kwartiermakers van het Nationaal Slavernijmuseum dat volgens de planning over een jaar of vijf op precies deze plek zijn deuren moet openen. Samen met bewoners van de eilanden werd alvast een tijdelijke tentoonstelling gemaakt die tot het einde van de maand juli op de Kop van Java te zien is.
Sail 2025
Tijdens het Havenfestival ruim baan voor de promotie van SAIL Amsterdam. Om te laten weten dat het evenement eraan komt (20-24 augustus), had de organisatie in samenwerking met Port of Amsterdam en SAIL tallship de Stedemaeght naar Amsterdam gehaald. Binnen het ruime schepenaanbod van Zeehavendagen zijn de zeilende klassiekers een ware trekpleister. Reden voor de organisatie om te onderzoeken of dit onderdeel naast initiatieven als het Energieplein, dat ruimte biedt aan energietransitie en circulaire industrie, en moderne scheepvaart in het programma verder kan groeien.